Energetski učinkoviti sustavi grijanja

Vaš vodič za energetski učinkovite sustave grijanja

Energetski učinkoviti sustavi grijanja

Grijanje zimi predstavlja najveći trošak domaćinstva. Više od 50% energije trošimo na grijanje. Dok cijena energije grijanja raste, veća iskoristivost modernih sustava centralnog grijanja umanjuje povećanje cijena energije.

Postoji više vrsta energetski učinkovitih sustava centralnog grijanja koji Vas mogu grijati zimi u okvirima vašeg budžeta. Osim izbora sustava centralnog grijanja važno je osigurati energetsku učinkovitost grijanih prostorija.

Energetska učinkovitost

Spriječavanje toplinskih gubitaka na vratima, prozorima, zidovima i podovima je izuzetno važno. Postavljanjem izolacije na zidove, podove, stropove te ugradnjom energetski učinkovitih vrata i prozora značajno ćete uštedjeti na vašem budžetu za grijanje.

Ugradnjom pametnih termostatskih sustava osim jednostavnijeg upravljanja centralnim grijanjem također se značajno štedi na budžetu za grijanje.

IIT Grijanje

Kako odabrati sustav centralnog grijanja?

Učinkoviti sustav centralnog grijanja se ne bira na osnovu popularnosti već na osnovu vaših odgovora na sljedeća pitanja:

1. Kakva je vaša klima?

Hladnija klima može zahtjevati složeniji visoko učinkoviti sustav centralnog grijanja koji može grijati vaše domaćinstvo i držati troškove grijanja u razumnim granicama tokom dugih i hladnih zima. Odgovarajući broj sunčanih dana u godini sa odgovarajućim mjestom za ugradnju solarnih panela, može ostvariti značajne uštede na vašem budžetu za grijanje.

2. Koje prostorije vašeg domaćinstva stvarno trebate grijati?

Da li želite plaćati grijanje cijelog domaćinstva ili samo prostorija koje koristite? Pri tome ne mislimo na to da se morate jednom i zauvijek odlučiti da li želite grijati podrumske prostorije, hodnike i druge pomoćne prostorije. Pitanje se odnosi na to da li cijelo vrijeme želite grijati sve sobe, apartmane, prostorije koje se provjetravaju, …

3. Koju vrstu grijaćih tijela odabrati?

U sustavima centralnog grijanja mogu se koristiti tri osnovne vrste grijaćih tijela: radijatori, podno grijanje i ventilkonvektori (fan coil). Izbor grijaćih tjela ovisi o grijanoj prostoriji i vašem izboru. U prizemnim prostorijama u kojima se često boravi može se zbog boljeg osjeta topline koristiti podno grijanje u kombinaciji sa zidnim radijatorima. U poslovnim te u prostorijama bez dovoljno mjesta za montažu zidnih radijatora mogu se koristiti ventilkonvektori.

4. Koliko prostora imate za vaš sustav centralnog grijanja?

Veliki kotao nije praktičan ukoliko imate manju kuću ili stan. Vanjske jedinice, toplinske pumpe, rezervoari ulja ili plina nisu moguće bez dvorišta ili slične vanjske površine za ugradnju istih.

5. Koja vrsta goriva je dobavljiva i po kojoj cijeni?

Uobičajene vrste goriva su: drvo, peleti, plin, ulje i struja. Pri tome cijena grijanja ovisi ne samo o cijeni goriva nego i o cijeni transporta, skladišćenja i održavanja kotla.

6. Mogu li si priuštiti sustav s obnovljivim izvorom energije?

Solarni paneli kao i dizalica topline imaju veliku početnu cijenu ali vrijedi uzeti u obzir moguće mjesečne uštede kao i povećanje vrijednosti vašeg doma.

Imate pitanja
u vezi grijanja?

Kako Vam možemo pomoći ?


Nazovite nas na 099/4094-770
Pritiskom na gumb “Pošalji”, pristajem primiti informativnu e-mail poruku i(ili) telefonski poziv o proizvodima i uslugama tvrtke I.I.T. d.o.o. putem upisanog broja telefona i e-mail adrese.